Dit is de OUDE gearchiveerde versie van de heimanshof website. Voor de NIEUWE site, kijk/klik  HIER ! De oude site bestond sinds begin 2001, en was in gebruik tot 15 januari 2022 (21 jaar!).
Maak hier onder uw keuze

Havikskruid
Introductie


Watergentiaan
actuele wetens-
waardigheden


Koekoeksbloem
de plek


Korenbloem
wat kan er


Mariadistel
wat is er meer


Rode Klaver
'plantelore'


Watergentiaan
beleidsplannen en
nieuwsbrieven


Koekoeksbloem
agenda

OVER DE KORENBLOEM.
De Latijnse naam is Centaura cyanus.
Hij is met deze wetenschappelijke naam vernoemd naar de "paardmens": de "centaurus". De mythe vertelt dat deze centaurus werd getroffen door een pijl, die met het bloed van de Hydra, was vergiftigd. Hij behandelde de wond met de korenbloem en genas.
In een andere versie van deze mythe wordt verteld dat de stervende centaurus (Cheiron) zich opofferde voor de geketende Prometheus.
Korenbloem
"PLANTELORE"
In "de Heimanshof" komen uiteraard veel planten, bomen en struiken voor. Over sommige van deze zijn leuke of interessante "verhaaltjes" te vertellen, vaak met een "folkloristische" inslag. Vandaar de naam van deze rubriek: "plantelore" Elke maand is er op de website een nieuw verhaal, meestal van een plant of boom die in die maand bloeit. De gegevens voor de verhaaltjes zijn door Aad Valk bij elkaar gesprokkeld.
In een andere mythe stierf Cyanus, verliefd op Chloris, de godin van de bloemen, die rond haar altaar korenbloemen schikte. De plukkende Chloris liet Cyanus voortleven in de gedaante van een korenbloem, die zo eindeloos door zijn geliefde om hals kon worden gebracht zonder ooit te sterven.
De korenbloem maakt rechte, taaie stengels en is bestand tegen hitte en droogte. Door haar veerkracht is de bloem ook goed aangepast aan het golvende korenland. Daardoor deinen koren en korenbloem mee op de grillen van de wind.
Medicinaal is de korenbloem tegen diverse kwalen en ongemakken aangewend. Zo zou gekookt bloemzaad spinnengif kunnen neutraliseren en het destilaat van de bloem zou grauwe staar tegengaan.
In "de Heimanshof" kunt u de bloem zien in het "Akkertje".