De Heemtuin

Heemtuin de Heimanshof is een Veluwse landschapstuin waarin alle planten verzameld worden die van nature op de Veluwe groeien. Een tuin met inheemse flora dus.
Het terrein is klein, slechts 0,6 ha., ofwel bijna een voetbalveld groot.
Het gebied is verdeeld in verschillende gebiedjes (zgn. biotopen) voor specifieke planten.

Op het terrein bevinden zich onder meer wallen met beuken en eiken, een naaldboombosje, een varenhoek, een heidebult, een blauwgrasland, een bloemenwei, een leemkuil, een roggeakker, een moerasje en een muurtuin.
Door de heemtuin slingert een beek, die uitkomt in een grote vijver met een eiland, en die daarna via een kleine vijver zijn weg vervolgt.
Er is een informatiebord bij de ingang met foto’s van de planten en dieren, die in de tuin voorkomen. In de vitrines zijn nesten met eieren te zien en een verzameling van merkwaardige houten groeisels uit de natuur. De stichting “Vrienden van de Heimanshof” is ANBI geregistreerd (klik HIER voor meer informatie over de stichting).

Deze oude heemtuin – uit 1935 – ligt temidden van het kampeerterrein de Paasheuvel, ‘t Frusselt 30 in Vierhouten. Vanaf de receptie van het kampeercentrum wijzen borden u de weg.
De heemtuin is vrij toegankelijk, al moet u soms zelf de grendel van de poort optillen en sluiten.

In de tuin zijn twee wandelingen uitgezet met paaltjes. De rode route gaat langs de wat bredere paden en is geschikt voor kinderwagens. De groene route voert langs smalle kronkelpaadjes. Kinderen zijn er dol op. In wandeltempo duren beide routes een kwartier.

Mogelijkheden voor een rondleiding door de tuin tijdens zijn er tijdens de werkweekenden op de zaterdag middag: Klik HIER voor de agenda van dit jaar.