Maak hier onder uw keuze

Havikskruid
Introductie


Watergentiaan
actuele wetens-
waardigheden


Koekoeksbloem
de plek


Korenbloem
wat kan er


Mariadistel
wat is er meer


Rode Klaver
'plantelore'


Watergentiaan
beleidsplannen en
nieuwsbrieven


Koekoeksbloem
agenda

OVER LELIETJES-VAN DALEN.
Deze bloemen doen het altijd goed in boeketjes van bijvoorbeeld bruidjes. De bloempjes zijn klein, fraai gevormd en het geheel maakt een indruk van onschuld. Maar pas op: het plantje is nogal giftig. Niet vreemd dat er verhalen over het plantje verteld worden. Bijvoorbeeld dat van kluizenaar Leonardus.
Lelietjes-van Dalen
"PLANTELORE"
In "de Heimanshof" komen uiteraard veel planten, bomen en struiken voor. Over sommige van deze zijn leuke of interessante "verhaaltjes" te vertellen, vaak met een "folkloristische" inslag. Vandaar de naam van deze rubriek: "plantelore" Elke maand is er op de website een nieuw verhaal, meestal van een plant of boom die in die maand bloeit. De gegevens voor de verhaaltjes zijn door Aad Valk bij elkaar gesprokkeld.
De vrome Leonardus vocht drie dagen lang met een draak. Waarom is niet bekend, maar hij deed het en hij won. Maar helaas, hij kwam niet ongeschonden uit de strijd en hij bloedde uit vele wonden. Maar zie, overal waar zijn bloeddruppels op de grond vielen, bloeiden de mei-lelietjes - zoals de plantjes met hun witte klokjes vroeger werden genoemd - op.
Nog steeds groeien en bloeien ze daar bij de kluizenaarswoning en op vele andere plaatsen op aarde, want de wortelstokken worden langer en langer. Maar de prachtige witte klokjes worden later giftige bessen.
Ook in de heemtuin "de Heimanshof" bloeien in mei op vele plaatsen de lelietjes-van-dalen.