Inventariseren

Er wordt gewerkt aan een nieuwe lijst van aanwezige oorspronkelijke Veluweplanten.

De vorige inventarisatie is gedaan in 2001 / 2008. Zo rond het jaar 2010 was de Heimanshof op zijn mooist. We telden toen ongeveer 340 verschillende soorten planten. Daarna begon de ‘zure regen’ (stikstof e.d.) zijn tol te eisen. Kwetsbare soorten verdwenen of namen af in aantal. Waren er daarvoor plekken vol van één soort bloeiende plant, b.v. margrieten – dan zijn we nu al blij als er hier en daar nog een margrietje bloeit. En geen helmkruid? Dan ook geen bijbehorende rupsen en vlinders.

Maar andere soorten doen het juist beter. De lelietjes ploegen de hele tuin door. En zie de uitbundige bloei van de moeraswederik. Zo vol bloemen zouden we het wel op meer plaatsen willen zien.

Kortom: Hoog tijd dus voor een nieuwe inventarisatie. Zomer, herfst en winter doen we dit jaar. Afronden kan pas na het volgende voorjaar.

Werken aan inventarisatie door Martina en Els